Το Εργαλείο Αγροκλιματικης Παρατηρήσης χρησιμοποιεί δεδομένα που αποκτήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus, Δορυφορικές Εικόνες από Sentinel-2, LPIS από τον Κυπριακό Οργανισμό Πληρωμών Γεωργίας και επιτόπιες παρατηρήσεις όπως φασματοραδιομετρικά δεδομένα, Δείκτης επιφάνειας φύλλων , Μετεωρολογικά δεδομένα από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς κ.λπ. Στόχος αυτού του εργαλείου είναι η ενημέρωση των αγροτών σε καθημερινή βάση για τις απώλειες νερού των χωραφιών τους λόγω των κλιματικών συνθηκών. Η αγροκλιματικης παρατηρήση παρέχει επίσης καθημερινούς υπολογισμούς της Εξατμισοδιαπνοής Καλλιεργειών (ETc) για οπωρώνες εσπεριδοειδών, ελαιώνες και πατατοκαλλιέργειες σε όλη την Κύπρο. Ο Κανονικοποιημένος Δείκτης Βλάστησης (NDVI) του Sentinel-2 είναι πολύ χρήσιμος για την κατανόηση της υγείας της βλάστησης στην επικράτεια του νησιού.
Εξατμισοδιαπνοή Αναφοράς είναι η ποσότητα νερού που θα μπορούσε να εξατμιστεί και να διαρρεύσει από το έδαφος και την βλάστηση εάν η παροχή νερού ήταν απεριόριστη. Οι κύριες καιρικές παράμετροι που επηρεάζουν την εξατμισοδιαπνοή είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου. Στην εφαρμογή μας, Agri Nexus Hub η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς υπολογίζεται από την εξίσωση Penman-Monteith, γνωστή και ως FAO56.
Η εξατμισοδιαπνοή καλλιέργειας, είναι η υπολογιζόμενη εξατμισοδιαπνοή των καλλιεργειών που είναι απαλλαγμένες από ασθένειες, που λαμβάνουν ορθή χρήση λιπασμάτων, σωστά αρδευόμενες σε μεγάλα χωράφια και επιτυγχάνουν πλήρη παραγωγή κάτω από τις δεδομένες κλιματικές συνθήκες. Είναι μία πολύ σημαντική παράγωγος για τους γεωργούς, ώστε να καταλαβαίνουν τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών τους σε ανάγκες νερού.
Ο NDVI (Κανονικοποιημένος Δείκτης Βλάστησης) είναι ένας δείκτης τηλεπισκόπησης που μετρά το «πράσινο» των φυτών και είναι χρήσιμος για την αξιολόγηση της υγείας των φυτών. Το NDVI υπολογίζεται ως ο λόγος της διαφοράς μεταξύ του Εγγύς Υπέρυθρου (NIR) και του Ερυθρού (R) της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και του αθροίσματος του Εγγύς Υπέρυθρου (NIR) και του Ερυθρού (R). Το NDVI χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του Συντελεστή Καλλιέργειας (Kc) 3 διαφορετικών τύπων καλλιεργειών (οπωρώνες εσπεριδοειδών, ελαιώνες και καλλιέργειες πατάτας). Οι τιμές NDVI ελέγχονται και επικυρώνονται χρησιμοποιώντας in situ φασματοραδιομετρικές μετρήσεις.
Κατά μέσο όρο, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70 τοις εκατό των παγκόσμιων απολήψεων γλυκού νερού.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η παραγωγή τροφίμων έχει αυξηθεί περισσότερο από 100 τοις εκατό.
Ο FAO εκτιμά ότι περίπου 60 τοις εκατό περισσότερα τρόφιμα θα χρειαστούν έως το 2050 για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Η τηλεπισκόπηση της γης παράγει πολύτιμες πληροφορίες για να υποστηρίξει τη γεωργική βιομηχανία να γίνει βιώσιμη και να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδόση της καλλιέργειας, βελτιώνοντας την παρακολούθηση της υγείας των καλλιεργειών. Η τηλεπισκόπηση της γης ενισχύει τη γεωργία ακριβείας παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες όπως η υγρασία του εδάφους, οι δείκτες βλάστησης, η εξατμισοδιαπνοή κ.λπ. σε συστηματική βάση.
Η αποτελεσματική διαχείριση της άρδευσης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης των καλλιεργειών και της αποδοτικότητας του νερού. Η υιοθέτηση αποτελεσματικής άρδευσης με την εκτίμηση της εξατμισοδιαπνοής και κατά συνέπεια των πραγματικών αναγκών σε νερό της καλλιέργειας από δεδομένα που προέρχονται από δορυφόρους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, την κερδοφορία, τη οικονομία του νερού και τον μετριασμό της υποβάθμισης του εδάφους.
Η ενοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT), Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), Ρομποτικής, Συστημάτων Αεροπορίας Τηλεχειριζόμενου (RPAS), πεδίου και Παρατήρησης Γης (EO) μπορεί να προσφέρει λύσεις στις πιο πιεστικές ανάγκες/προκλήσεις και ευκαιρίες στον τοπικό αγροτικό τομέα.
Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT) είναι ένα νέο, αυτόνομο και αυτοσυντηρούμενο Κέντρο Αριστείας, το οποίο ιδρύθηκε μέσω του έργου «EXCELSIOR», H2020 Ευρεία Ομαδική Φάση 2. Το νεοσύστατο κέντρο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης του υφιστάμενου Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωματικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2007. Ο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ γίνεται παγκόσμιος κατηγορίας Digital Innovation Hub (DIH) για Παρατήρηση της Γης (EO) και Γεωχωρικές Πληροφορίες και εξελίσσεται σε Κέντρο αναφοράς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (EMMENA). Η ERATOSTHENES έχει δεσμευτεί να προάγει την επιστημονική αριστεία και να παρέχει υπηρεσίες πραγματοποιώντας έρευνα αιχμής Γης Παρατήρησης σε πέντε βασικούς τομείς εφαρμογών: Παρακολούθηση Κλιματικής Αλλαγής, Μείωση Κινδύνου Καταστροφών, Πρόσβαση στην Ενέργεια, Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Αναλύσεις Δεδομένων Παρατήρησης Μεγάλης Γης. Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της Κύπρου στον διαστημικό στίβο.
Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) διεξάγει έρευνα προς δημιουργία και μεταφορά γνώσης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την επίλυση προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Τα αποτελέσματα της έρευνας διοχετεύονται στους εμπλεκόμενους φορείς μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαλείων διάχυσης. Η ερευνητική του δραστηριότητα ενισχύει την αγροτική ανάπτυξη και συμβάλει στη χάραξη βιώσιμης αγροτικής πολιτικής και στην προσφορά καινοτομίας.
Καλέστε μας, επισκεφθείτε μας, στείλτε μας email ή χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας. Συνήθως απαντάμε τις επόμενες 24-48 ώρες.
Αυτό το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης No. 857510
Αυτό το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ αναγνωρίζει το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου (DoM), το Copernicus (Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας και Δεδομένα Sentinel της ESA) και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (CAPO) για την παροχή δεδομένων υπό την αιγίδα του «EXCELSIOR»: ERATOSTHENES Ερευνητικό Κέντρο για την επιτήρηση της γης και τη διαστημική παρακολούθηση του περιβάλλοντος H2020 Ευρεία ομαδική δράση (www.excelsior2020.eu).